roman j.israel, esq. (2017)



denzıl, denzıl, denzıl adamım benim. seviyorum seni.
o nasıl rol yapmaktır öyle.
o nasıl bir bütünleşmektir karakterle.
o,o, o nasıl bir oyunculuktur öyle. sokayım amerikasına da, kapitalizmine de sana bir şey olmasın diyesi geliyor insanın. dedim de zati...

asıl adı; roman. mesleği; hukukçu. müzmin bekar. nev-i şahsına münhasır. sıra dışı bir karakter. amma ve lakin gönlü ve davası büyük.
zira o, bir dava, bir gönül adamıdır.
çocuk yapmayıp kariyer yapan, ipodunda 8.000 şarkısı ve müthiş bir hafızası olan avukattır sizin anlayacağınız. 
aynı zamanda okyanus kenarında yunusları seyretme hayali olan bu duygusal adamın adalet sistemini temelden değiştirecek devrimci fikirleri de mevcuttur.  elinden hiç düşürmediği on ton ağırlığındaki koca çantasında taşımaktadır bu fikrini. fakat bu iş o kadar kolay değildir.
o yüzden taşın altına elini beraber sokacağı zeki ve çalışkan bir ortak aramaktadır.
bu ortak elbette, her zamanki şehirli züppe ve serin tavırlarıyla colin farrel’dan başkası değildir. yalan yok şimdi, denzel kadar olmasa da o da rolünün hakkını verenlerden.

roman’a dönersek; aslında idealleri, ilkeleri ve ahlaki değerleriyle bu dünyaya bir numara büyük gelen bir don kişot'tur kendisi. mazlumun yanında, zalimin karşısında beyefendi ile şövalye arasında bir yerdedir!
lakin günümüz dünyasının acımasız çarkları roman’ı da içine almakta gecikmez. hayat çünkü biz planlar yaparken başımıza gelenlerdi. yıllardır çalıştığı büronun sahibi ölünce, sudan çıkmış balık gibi ortada kalan roman savunduğu ilkelerle yürüyen, öğüten sistem arasında sıkışıp kalır.
nihayet, deniz yıldızlarını ve sahip olduğu tüm değerlerini bir saniyede kumsala fırlatıp şeytana pabucunu ters giydirir.  ne var ki, hızla içine girdiği bu kapitalist dünyayla kan uyuşmazlığı yaşar. zira özü burada kalmayı reddeder. maya'sı sağlamdır! orada fazla kalmasına izin vermez. ama...
ama işte,  her şeyin, her hatanın bir bedeli vardır. gerçi roman için artık acısa da fark etmezdi.
öyle de oldu...
fakat yazık oldu..
.
hülasa-ı kelâm; hayatı, hukuku, sistemi sorgulayan başarılı bir yapım.
benim puanım, 8/10.