7.02.2022

7anos (2016)


7 anos yani yedi yıl...
dört şirket ortağının ‘ispanya’nın mali şubesi’ ile başı beladadır. suç sabittir. fakat kimin işlediği tam olarak belli değildir! suçu üstlenip şirketin devam etmesi ve diğer üçünün refahı için bir gönüllü pardon günah keçisi aramaktadırlar. dört ortak, bunun için bir avukatı kendilerine aracı tutarlar. herkesin kabul edeceği bir çözümle aralarından birini 7 yıllığına kodese tıkacaklardır.
peki kimi ve nasıl?
işte film ve insanoğlunun bencilliği, çirkinliği, çiğliği, vefasızlığı, merhametsizliği, boşboğazlığı kısacası akla gelecek tüm olumsuzluklar bu noktada başlıyor.
film tek mekanda çekilmesine rağmen tempo hiç düşmüyor. oyuncular gibi biz de kimden geleceği belli olmayan bir sonraki sarsıntıyı bekliyoruz.
hesaplaşmalar, yüzleşmeler. insanoğlunun bitmek bilmeyen açgözlülüğü hepsi birer birer ortaya seriliyor. oynayanlarla birlikte izleyenlerin suratına çarpılıyor.
yine de finali daha çarpıcı, daha değişik olsaydı hani ne bileyim konuya nazaran yavan kaldı biraz. yine de sıkılmadan izlenen, akıcı bir film.
o yüzden 6,5tan7/10. finali başarsalarmış zati 9lar onlar havada uçuşurdu gibime geliyor.
filmin sonunda akılda kalan ise; luis’in sigara içerken ki sözleriydi.

- sigara paketinde sigara öldürür yazıyor. içersen ölebilirsin. sana kalmış. keşke hayatın diğer alanlarında da böyle uyarılar olsa.
o kadınla-adamla çıkma, hayatını mahvedebilir. o işe girme, mutlu olmayabilirsin. arkadaşını seçerken dikkatli ol, puşt çıkabilirler..