skyggen i mit oje (2021)



az önce bitti film. 
gerçek olaylardan uyarlanmış. 2.dünya savaşında ingilizlerin yanlışlıkla kopenhag’daki bir okulu vurmasını konu almış. son bölümü ciğerimi söktü resmen. 
savaşın din, millet, ırk, vatan ayırmadan kötü bir seçim olduğunu ama kazananının olmadığını ve yine bundan en çok etkilenenin çocuklar ve siviller olduğunu gösteren yüzlerce örneğinden sadece biri bu danimarka filmi. the shadow in my eye ya da netflix tercümesiyle savaşın gölgeleri. 
danimarka sinemasını boşuna sevmiyorum. hollywood ve benzerleri gibi gereksiz süslemeye girmiyorlar. acıysa acı, hüzünse hüzün, sevinçse sevinç. direk mevzuya dalıyor adamlar. basit ama etkileyiciler.
lakin bu kadar gerçekçi ve vurucu da olunmaz ki !!
o son yarım saat bitmek bilmedi. ciğerimi deldi geçti. 
bombalamayı duyar duymaz okula koşan veliler. endişe ve korku dolu bekleyişler. enkazdan çıkan çocuğun kendi çocuğu olmamasına sevinmek ile kaybedildi sanılanı evde bulmak. 
duygular karışık. 
savaş kötü. 
insanlar acımasız leyla. insanın insana ettiğini kimse kimseye etmiyor. lakin hala ders almıyor kimse. filmde yaşananların aynısı veya benzeri şu dakikalarda ukrayna’da yaşanıyor ve tüm dünya canlı canlı izliyoruz. ileride filmini yapmalarına gerek yok o yüzden! vahşet ve kötülük dünyanın gözü önünde, dünyanın merkezinde.. 
..

.