my happy family (2017)



az önce bitti film. gürcistan yapımı ama o kadar bizden. o kadar sahici. o kadar hayattan. ağır ağır, hayatımızın bir kesitini izletiyor adeta.
başrolde elliikisinde bir kadın. manana. 2 çocuğunun ve damadının annesi. otar ve lamara’nın kızı. soso’nun karısı. hepsi aynı evde yaşıyor. geniş bir aile. küçük bir ev.

hem öğretmenlik hem ev hanımlığı yapan manana filmin başında nedenini tam bilmesek de çok mutsuz. belki kendisine biçilen rolden. sırtındaki yükten. belki kalabalıktan, kaostan, veya hayatına müdahale edilmesinden. yahut her şeyi, herkesi düşünmekten. geçmişinden, yaşadıklarından, kendisine yaşatılandan belki de. 

en mutlu olması gereken günde, doğum gününde evden ayrılmaya karar veriyor. ama bu o kadar kolay değildir. aile, akraba ve mahalle baskısı vardır. hatta manana ev işi yaparken açık olan tv kanalında kadına atfedilen sorumluluk ve misyonla devlet baskısı bile vardır! yönetmen bu ince ironiyi tv vasıtasıyla arka planda gayet ustaca işliyor.

ayrıca akrabalarının senin iyiliğini düşünüyoruz diye başlayan cümlelerin “ama ele güne ne diyeceğiz. bizi de kendini rezil ediyorsun. aileni, kardeşini hiç mi düşünmüyorsun? yediğin önünde yemediğin ardında. aç değil, açıkta değilsin” temalı bencilliğe dönüşmesi insanoğlunun çıkar seviciliğini bir kez daha gözler önüne seriyor. 

öte yandan manana’nın 17 yaşında eşinden yeni boşanmış öğrencisiyle yaptığı görüşme sonucu evden ayrılma kararını netleştirmesi başka bir ironiydi. 

hakeza; senin iyiliğin için konuşuyoruz diyen akrabalarını konuşturmayan manana benzerini kızı nino’ya yapınca aynı karşılığı kızından alması da dikkat çeken, hayat denkleminin aslında ne kadar zor olduğunun başka bir göstergesiydi adeta. 

filmin sonunda; manana’nın kendisine ihanet eden soso’ya önce sert yapıp sonra affeder gibi olmasının çaresizlikten mi yoksa sevgiden mi olduğunu, affedip affetmediğini, küçük oğlunun da evlenmesi ve gelmek üzere olan torunla yeniden büyük bir aile olacaklar mı sorusunun cevabını yönetmen izleyenlere bırakmış.

son tahlilde, iyi film. my happy family.
imdb puanı: 7.7
bence hak ediyor. evet.